Založ si blog

Investovanie v Japonsku prináša zaujímavé príležitosti

Japonské spoločnosti boli dlho považované za relatívne spoľahlivé tituly pre zhodnocovanie úspor drobných investorov. K tradičným stáliciam japonského akciového trhu, ako sú Toyota, Mitsubishi a Sony, sa však čoraz častejšie pridávajú nováčikovia, ktorých by sme nemali prehliadať. Japonská ekonomika síce nezažíva dobré časy, ale japonské akcie sú podľa analýzy analytikov z InvestingFox stále silou, s ktorou treba počítať.

Najprv sa však pozrime na výmenný kurz japonského jenu. Japonský jen je notoricky známy svojou volatilitou a faktom je, že bežný smrteľník nemá veľký prehľad o tom, akú má jen v skutočnosti hodnotu. Hodnota japonského jenu sa najčastejšie vyjadruje voči americkému doláru. Vyplýva to zo skutočnosti, že Spojené štáty sú už dlho jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Japonska.

Hodnota japonského jenu mala v posledných rokoch voči americkému doláru tendenciu klesať. Pred piatimi rokmi bolo možné kúpiť americký dolár za približne 109 jenov, začiatkom tohto leta to bolo už niečo vyše 160 jenov. Takéto oslabenie sa dá vysvetliť rastúcou dôverou v americkú ekonomiku, zatiaľ čo japonská ekonomika sa nedokázala dostať z problémov, s ktorými sa potýkala prinajmenšom posledné dve desaťročia, a to zo stagnácie a v posledných rokoch z nezvyčajne vysokej miery inflácie.

Japonská ekonomika už dlhší čas čelí negatívnemu trendu, ktorým je demografické starnutie. V dôsledku toho Japonsko má a bude mať aj naďalej nedostatok pracovných síl, čo sa bude prejavovať skôr v hospodárskej stagnácii. Zároveň sa bude zvyšovať podiel staršej populácie, čo bude vytvárať tlak na verejné rozpočty, najmä na sociálne a zdravotné výdavky. A rastúci dopyt po ošetrovateľskom personáli ešte viac vytlačí z trhu práce pracovnú silu, ktorá by sa inak mohla viac angažovať v iných produktívnejších odvetviach. Japonsko sa tak do istej miery stane akýmsi laboratóriom najmä pre západoeurópske krajiny na pozorovanie dôsledkov demografického starnutia.

Vráťme sa však k tomuto roku a hodnote japonskej meny, ktorá len v posledných týždňoch výrazne posilnila, a to až na 140 jenov za dolár, v dôsledku druhého zvýšenia úrokových sadzieb Japonskou centrálnou bankou v tomto roku. Je pozoruhodné, že druhé uvoľnenie menovopolitickej brzdy trhy neočakávali, a tak došlo k určitým otrasom, ktoré sa preniesli aj na akciové trhy.

Pre bežného stredoeurópskeho investora je preto špekulovanie na vývoj výmenného kurzu jenu pomerne riskantnou záležitosťou. O niečo istejšie však môže byť investovanie do akcií japonských spoločností, a to aj napriek spomínaným dlhodobým makroekonomickým trendom.

V tomto prípade sú na výber prakticky tri stratégie: investovanie do akciového indexu tokijskej burzy Nikkei 225, investovanie do akcií tradičných japonských spoločností, investovanie do akcií rýchlo rastúcich japonských spoločností.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 pozostáva z 225 titulov, ktoré tvoria chrbticu japonského podnikania. Investovanie do akciového indexu do určitej miery eliminuje riziká prílišnej špecializácie na jeden alebo len niekoľko málo sektorov, a to z jednoduchého dôvodu: v akciovom indexe sú zastúpené prakticky všetky sektory.

Index Nikkei 225 sa za posledných päť rokov zhodnotil o takmer 85 %. To sa môže zdať ako pomerne slabý výkon, ale napríklad v porovnaní s americkým indexom S&P 500 ide o solídny výsledok, keďže index S&P 500 za rovnaké obdobie pridal „len“ približne 92 percent. Samozrejme, aj tu platí, že do indexu Nikkei 225 možno investovať len prostredníctvom fondu ETF, ktorý kopíruje zloženie indexu Nikkei 225.

Ak sa budete držať stratégie investovania do akcií tradičných japonských spoločností, môže vám pomôcť nielen ich povesť, ale napríklad aj ich trhová kapitalizácia. V súčasnosti je najhodnotnejšou japonskou spoločnosťou automobilka Toyota s viac ako 250 miliardami dolárov. V prvej päťke nájdeme aj Mitsubishi UFJ Financial (120 mld. USD), Sony (117 mld. USD) a Hitachi (108 mld. USD).

Z nich najväčšie zhodnotenie za posledných päť rokov zaznamenala spoločnosť Hitachi (364,3 %), za ktorou nasledujú Mitsubishi UFJ Cinancial (194,8 %), Sony (128,1 %) a Toyota (89,9 %).

Treťou spomínanou stratégiou môže byť zameranie sa na rýchlo rastúce spoločnosti. Tu sa navrhuje zamerať sa na ich výkonnosť od začiatku tohto roka. Tento rebríček vedie spoločnosť Fujikura Ltd., ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou elektrických zariadení alebo komponentov energetických a telekomunikačných systémov. Jej akcie od začiatku tohto roka posilnili o viac ako 255 %*.

Za nimi nasledujú spoločnosti Mitsubishi Heavy Industries Ltd (129,8 %), IHI Corporation (119,2 %) a Japan Steel Works Ltd (79,4 %). Vo všetkých prípadoch však ide o spoločnosti, ktorých váha v indexe Nikkei 225 je len niekoľko stotín až desatín percenta. Preto je potrebné pristupovať k investíciám do týchto spoločností s vysokou mierou opatrnosti a takmer denne sledovať vývoj ich akcií. V neposlednom rade treba mať na pamäti, že pri investovaní do japonských aktív treba brať do úvahy kurzové riziko. Ako už bolo spomenuté, japonský jen je pomerne volatilná mena, ktorá môže výrazne ovplyvniť výnosnosť konkrétnej investície v oboch smeroch. Investovanie na vlastnú päsť je teda o niečo adrenalínovejší „šport“ ako investovanie prostredníctvom investičných fondov, ktoré sa zameriavajú na štátne dlhopisy.

Najhodnotnejšia spoločnosť v Európe: Úspech Novo Nordisk poháňa veľký dopyt po liekoch na chudnutie. Tie môžu byť čoskoro nedostatkové

02.07.2024

Popredná farmaceutická firma Novo Nordisk, známa predovšetkým svojimi liekmi Wegovy a Ozempic pomáhajúcimi s obezitou a cukrovkou, je momentálne najhodnotnejšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou v Európe. Nedávno oznámila vybudovanie nového výrobného zariadenia v USA, zatiaľ čo jej liek na chudnutie bol schválený už aj v Číne, čo vyústilo [...]

Dá sa zarobiť na tom, ak investujem do akcií sponzorov olympijských hier?

17.06.2024

Olympijské hry sú v každom prípade nielen športovým, ale aj ekonomickým megapodujatím. Dá sa predpokladať, že majú pozitívny vplyv na ochotu spotrebiteľov viac utrácať, čo môže viesť k tomu, že investori budú ochotnejšie alokovať svoje finančné zdroje do akcií spoločností ovplyvnených dobrou náladou spotrebiteľov alebo spoločností, ktoré patria medzi hlavných [...]

Pri investovaní netreba ignorovať Kanadu. Jej trh je bezpečný a výnosy za posledné roky veľmi slušné

17.05.2024

Kanada sa považuje za vyspelú krajinu s veľmi stabilným prostredím pre investorov. Aktíva v kanadských dolároch zväčša kopírujú vývoj v Spojených štátoch. Tento vzťah sa odráža aj v silných investíciách do technologických spoločností, ktoré boli počas posledných piatich rokov medzi najvýkonnejšími na torontskej burze. Predtým, než sa pozrieme na jednotlivé [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

matulaydavid

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 5237x
Priemerná čítanosť článkov: 873x

Autor blogu

Kategórie