Založ si blog

Švajčiarsko zostáva stranou záujmu investorov, avšak neprávom. Investícia do aktív spod Álp sa dlhodobo oplatí

Švajčiarsko má vo svete povesť bezpečného prístavu, kam investori v nepokojných časoch sťahujú svoju likviditu, aby sa ochránili pred rozbúrenými vodami finančných trhov. Avšak viaceré aktíva a akciové tituly ponúkajú zaujímavé príležitosti aj v tzv. pokojných časoch a investične dávajú z dlhodobého hľadiska zmysel.

Ako je na tom frank?

Švajčiarsky frank je mena, ktorá je takmer vždy v centre záujmu investorov. Nie je to tak dávno, čo švajčiarska mena posilnila natoľko, že už ohrozovala konkurencieschopnosť švajčiarskej ekonomiky. Švajčiarska národná banka dokonca v roku 2015 začala intervenovať proti domácej mene, pričom tento režim uplatňovala až do konca septembra 2022.

Potom začal frank voči euru opäť posilňovať. V tomto roku sa tento trend najprv zastavil a následne mierne obrátil. Švajčiarsky frank sa vydal na trajektóriu postupného znehodnocovania, ktorá už roky nemá obdobu.

A to aj napriek tomu, že hlavná úroková sadzba Švajčiarskej národnej banky bola v júni minulého roka zvýšená na 1,75 % a odvtedy je na tejto úrovni. Dôvodom znehodnotenia franku tak môže byť mierny pokles úrokových sadzieb švajčiarskych štátnych dlhopisov. Tie klesli z približne 1,5 % v marci minulého roka na súčasných 0,83 %.

Okrem toho sa čoraz častejšie objavujú náznaky, že Švajčiarska národná banka v blízkej budúcnosti pristúpi k zníženiu základnej sadzby, keďže je spokojná s vývojom tamojšej inflácie. To by znamenalo, že švajčiarsky frank bude naďalej pod predajným tlakom, čo je samozrejme dobrá správa pre investorov, ktorí hľadajú zaujímavé príležitosti na švajčiarskom akciovom trhu. Okrem toho sa švajčiarsky frank v posledných rokoch vyvíjal inak, než je na hlavných svetových akciových trhoch zvykom, t. j. jeho výkonnosť bola výrazne nižšia.

Všetky tieto faktory naznačujú, že nastala pomerne priaznivá konštelácia pre investície do švajčiarskych aktív.

Index dlhodobo rastie

Existuje niekoľko možností, ako investovať do švajčiarskych aktív. Bezpečnou stratégiou je investovať do akciového indexu. Nejde o švajčiarsku špecialitu, ale o pomerne bežnú stratégiu individuálnych investorov, ktorí v pravidelných intervaloch investujú do ETF, ktorý zložením svojho akciového portfólia kopíruje akciový index. Koho zaujímajú švajčiarske akcie a chce investovať do zodpovedajúceho ETF, treba siahnuť po fonde, ktorý sa zameriava na hlavný švajčiarsky akciový index. Tým je SMI (Swiss Market Index), ktorý zahŕňa 20 najatraktívnejších titulov švajčiarskeho akciového trhu.

Výkonnosť indexu SMI dosiahla za posledných päť rokov takmer 22 %*. Aj keď sa to môže zdať najmä v porovnaní s inými hlavnými svetovými indexmi veľmi málo, treba brať do úvahy aj zhodnocovanie švajčiarskeho franku voči hlavným menám, resp. oslabovanie hlavných mien voči švajčiarskemu franku. To predstavuje pre investora do švajčiarskych aktív dodatočný výnos. Určitou výhodou indexu SMI je jeho relatívna stabilita, takže investori sú vystavení nižšiemu riziku volatility v porovnaní s inými svetovými burzami.

InvestingFox-David Matulay-Svajciarsky index SMI

Vývoj Swiss Market Index za posledných 5 rokov. Zdroj: Investing.com

Top švajčiarske tituly

Ďalšou možnosťou je zamerať sa na jednotlivé akciové tituly obchodované na švajčiarskej burze. Aj tu sa však oplatí vyberať z tzv. blue chips, t. j. 20 najväčších akcií obchodovaných na švajčiarskej burze. Medzi tieto akcie patria prakticky všetky známe a slávne švajčiarske spoločnosti, ako napríklad Nestlé, Novartis, ABB, Holcim a viaceré švajčiarske finančné domy – banky a poisťovne. Podrobný prehľad výkonnosti jednotlivých švajčiarskych blue chips sa nachádza na tejto stránke.

Od začiatku tohto roka získala najviac – vyše 30 percent* – skupina Lonza (farmaceutický, biotechnologický a výživový sektor).

InvestingFox-David Matulay-Lonza
Vývoj akcií Lonza Group za posledných 5 rokov. Zdroj: Investing.com

Najväčší medziročný nárast, takmer o 54* percent, zaznamenala spoločnosť Logitech a za trojročné obdobie je na čele bankový dom UBS Group s nárastom 71,19* percenta.

Spomedzi priemyselných spoločností sa ako najzaujímavejšia javí spoločnosť ABB, ktorej akcie vykazujú tretiu najvyššiu trojročnú výkonnosť +50,19* %. Medziročne vzrástli akcie ABB o takmer 30 %, pričom od začiatku tohto roka pridali takmer osem percent.

InvestingFox-David Matulay-ABB
Vývoj akcií ABB za posledných 5 rokov. Zdroj: Investing.com

Celkovo možno povedať, že investovanie do švajčiarskych aktív je zaujímavé v zlých aj v dobrých časoch. Vždy však záleží na tom, aký je cieľ. Čiže, či sa investor chce vyhnúť príliš veľkej strate hodnoty v turbulentných časoch, alebo sa zameriava na dlhodobý horizont či hľadá krátkodobé, rýchle zhodnotenie. V každom prípade treba brať do úvahy aj kurzové riziko, čo okrem iného znamená sledovať menovú politiku Švajčiarskej národnej banky aj ECB.

[*] Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

Najhodnotnejšia spoločnosť v Európe: Úspech Novo Nordisk poháňa veľký dopyt po liekoch na chudnutie. Tie môžu byť čoskoro nedostatkové

02.07.2024

Popredná farmaceutická firma Novo Nordisk, známa predovšetkým svojimi liekmi Wegovy a Ozempic pomáhajúcimi s obezitou a cukrovkou, je momentálne najhodnotnejšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou v Európe. Nedávno oznámila vybudovanie nového výrobného zariadenia v USA, zatiaľ čo jej liek na chudnutie bol schválený už aj v Číne, čo vyústilo [...]

Dá sa zarobiť na tom, ak investujem do akcií sponzorov olympijských hier?

17.06.2024

Olympijské hry sú v každom prípade nielen športovým, ale aj ekonomickým megapodujatím. Dá sa predpokladať, že majú pozitívny vplyv na ochotu spotrebiteľov viac utrácať, čo môže viesť k tomu, že investori budú ochotnejšie alokovať svoje finančné zdroje do akcií spoločností ovplyvnených dobrou náladou spotrebiteľov alebo spoločností, ktoré patria medzi hlavných [...]

Pri investovaní netreba ignorovať Kanadu. Jej trh je bezpečný a výnosy za posledné roky veľmi slušné

17.05.2024

Kanada sa považuje za vyspelú krajinu s veľmi stabilným prostredím pre investorov. Aktíva v kanadských dolároch zväčša kopírujú vývoj v Spojených štátoch. Tento vzťah sa odráža aj v silných investíciách do technologických spoločností, ktoré boli počas posledných piatich rokov medzi najvýkonnejšími na torontskej burze. Predtým, než sa pozrieme na jednotlivé [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

matulaydavid

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4253x
Priemerná čítanosť článkov: 851x

Autor blogu

Kategórie