Založ si blog

Investovanie v Nórsku nie je bežné, príležitostí je však dosť

Nórsko je prosperujúca a pokročilá krajina, ktorá pritahuje nielen milovníkov arktickej divočiny a rybárov. Stáva sa aj atraktívnym miestom pre čoraz širšiu škálu investorov. Hoci makroekonomické ukazovatele môžu naznačovať, že investície v Nórsku sú primárne zamerané na ťažobný sektor, skutočnosť je iná. V krajine je možné investovať do rôznych odvetví, a to prostredníctvom akcií aj investičných fondov.

Nórska koruna ako švajčiarsky frank

Najprv sa pozrime na vývoj výmenného kurzu nórskej koruny voči euru a americkému doláru za posledných päť rokov. V tomto období sa nórska koruna väčšinou pohybovala v rozmedzí medzi 10 a 12 korún za euro a 9 a 11 korún za dolár. V posledných mesiacoch sa tento výmenný kurz ustálil, pričom predtým bol výrazne ovplyvnený pandémiou Covid-19 a následnou inflačnou situáciou. Počas začiatku pandémie nórska koruna zosilnela voči týmto menám, aj keď Národná banka Nórska rýchlo znížila základnú úrokovú sadzbu v reakcii na pandémiu. Nórska koruna sa tak výrazne podobala švajčiarskemu franku, ktorý je považovaný za stabilnú menu v čase krízy.

Avšak, po ustúpení pandémie Covid-19 sa tento trend zastavil a výmenný kurz začal klesať na predchádzajúce úrovne. Počas inflačnej krízy však nórska koruna nezopakovala svoje predchádzajúce posilnenie. Aj napriek tomu, že Národná banka Nórska bola jednou z prvých centrálnych bánk, ktoré zvýšili úrokové sadzby, nórska koruna zostala stabilná. Zdá sa, že cyklus zvyšovania sadzieb ešte nie je úplne ukončený. Súčasná tendencia oslabovania nórskej koruny však predstavuje dobrú príležitosť pre investovanie do nórskych aktív, pretože investor získa za jedno euro viac nórskych korún, než v čase, keď bola nórska koruna relatívne silná voči týmto menám.

Akciový index v pluse

Jedným z odporúčaných prístupov je investovanie do akciového indexu. Tento prístup nie je špecifický len pre nórsky trh, ale je pomerne bežnou stratégiou pre individuálnych investorov, ktorí pravidelne investujú do ETF, ktoré zrkadlia zloženie akciového portfólia daného indexu. Ak máte záujem o nórske akcie a nemáte konkrétny titul alebo preferenciu voči určitému sektoru, môžete si vybrať ETF, ktorý sa orientuje na hlavný index nórskej burzy. Ide o index OBX, ktorý zahŕňa 25 najatraktívnejších akciových titulov obchodovaných na burze v Osle. Za posledných päť rokov dosiahol OBX výkonnosť viac ako 53 %. V porovnaní s inými indexmi, najmä s indexmi hlavných burzových spoločností, ide o pomerne slušný výsledok. Napríklad index DAX na Frankfurtskej burze dosiahol v rovnakom období podobnú výkonnosť, zatiaľ čo index S&P v New Yorku vzrástol výraznejšie (takmer o 85 percent). Naopak, index FTSE 100 v Londýne za posledných päť rokov získal len približne 8,5 percenta.

InvestingFox-Matulay-Norsky index OBX slusny rastie-investicia na zvazenie

Päťročný vývoj hodnoty indexu OBX (v NOK); Zdroj: Euronext.com

Nórske blue chips vedú ťažobné firmy

Ak máte záujem investovať priamo do jednotlivých akcií obchodovaných na burze v Osle, aj v takomto prípade možno odporučiť výber tzv. blue chips. Index OBX zahŕňa celkom 25 takýchto akcií, pričom najvýznamnejšie sú akcie ťažobnej spoločnosti Equinor (ktoré tvoria viac ako 15 % indexu). Ďalšou možnosťou je sústrediť sa na jednotlivé akciové tituly obchodované na nórskej burze. Aj tu však platí, že oplatí sa vyberať z tzv. blue chips, teda zo 20 najvýznamnejších akcií obchodovaných na burze. Medzi nórske blue chips patria akcie bankových domov, telekomunikačných spoločností, strojárskych firiem a v neposlednom rade aj výrobcov polovodičov, spracovateľov potravín a dopravných (predovšetkým námorných lodných) spoločností. Pri voľbe tejto možnosti je užitočné mať prehľad o výkonnosti jednotlivých titulov. Za posledných päť rokov zaznamenali najväčšie zhodnotenie akcie spoločnosti Kongsberg Gruppen, ktorá pôsobí v oblasti strojárstva. Jej akcie sa zvýšili o viac ako 500 %.

InvestingFox-Matulay-Norska Kongsberg Gruppen narastla za 5 rokov o 500 percent

ťročný vývoj hodnoty akcií spoločnosti Kongsberg Gruppen (v NOK); Zdroj: Euronext.com

LPG). Najväčšia nórska verejne obchodovaná spoločnosť Equinor zaznamenala za posledných päť rokov približne 56% rast.

InvestingFox-Matulay-Equinor je najvacsia norska verejne obchodvana spolocnost

Päťročný vývoj hodnoty akcií spoločnosti Equinor (v NOK); Zdroj: Euronext.com

Celkový prehľad päťročnej výkonnosti nórskych blue chips je uvedený v tabuľke nižšie.

Výkonnosť akcií v hlavnom indexe burzy v Osle (OBX)
Zmena za posledných 5 rokov v % (k 25.3.2024)
Kongsberg Gruppen501,3strojárenstvo
Frontline339,9námorná doprava
Höegh Autoliners ASA329,2námorná doprava
BW LPG323,1námorná doprava
Golden Ocean Group227,5námorná doprava
Hafnia Limited195,6námorná doprava
Nordic Semiconductor135,0výroba polovodičov
Norsk Hydro80,4výroba hliníku
SalMar75,5rybolov, poľnohospodárstvo
Subsea 761,9vybavenie pre ťažbu
Equinor56,0ťažba ropy a plynu
Storebrand46,6poisťovníctvo
Tomra Systems41,2strojárenstvo
Var Energi ASA40,9ťažba a ostatné služby
DNB Bank30,1bankovníctvo
Orkla15,5potravinárstvo
Mowi2,1rybolov, poľnohospodárstvo
Yara International-1,2hnojivá
Aker BP-10,3ťažba a spracovanie ropy
NEL-14,0obnoviteľná energetika
Telenor-31,5telekomunikácie
MPC Container Ships-49,9námorná doprava
TGS ASA-51,8vybavenie pre ťažbu
PGS-62,4vybavenie pre ťažbu
Norwegian Air Shuttle-99,3aerolinky

Zdroj: Euronext.com

Na záver je dôležité zdôrazniť, že pri investovaní do nórskych aktív je nevyhnutné brať do úvahy kurzové riziko. Nórsko nepatrí do eurozóny, čo znamená, že si udržiava vlastnú menovú politiku pod vedením svojej centrálnej banky. Zmeny v úrokových sadzbách môžu ovplyvniť výmenu nórskej koruny voči iným menám. Preto je užitočné monitorovať aj vývoj úrokových rozdielov, najmä v porovnaní s eurozónou.

Švajčiarsko zostáva stranou záujmu investorov, avšak neprávom. Investícia do aktív spod Álp sa dlhodobo oplatí

04.03.2024

Švajčiarsko má vo svete povesť bezpečného prístavu, kam investori v nepokojných časoch sťahujú svoju likviditu, aby sa ochránili pred rozbúrenými vodami finančných trhov. Avšak viaceré aktíva a akciové tituly ponúkajú zaujímavé príležitosti aj v tzv. pokojných časoch a investične dávajú z dlhodobého hľadiska zmysel. Ako je na tom frank? Švajčiarsky [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

matulaydavid

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1441x
Priemerná čítanosť článkov: 721x

Autor blogu

Kategórie