Založ si blog

Pri investovaní netreba ignorovať Kanadu. Jej trh je bezpečný a výnosy za posledné roky veľmi slušné

Kanada sa považuje za vyspelú krajinu s veľmi stabilným prostredím pre investorov. Aktíva v kanadských dolároch zväčša kopírujú vývoj v Spojených štátoch. Tento vzťah sa odráža aj v silných investíciách do technologických spoločností, ktoré boli počas posledných piatich rokov medzi najvýkonnejšími na torontskej burze.

Predtým, než sa pozrieme na jednotlivé aktíva, je dobré povedať si niečo o vývoji výmenného kurzu kanadského dolára voči euru za posledných päť rokov. Tento kurz bol pomerne stabilný a väčšinu času sa pohyboval medzi 1,4 a 1,5 kanadského dolára za euro. Po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine posilnil kanadský dolár voči euru až na 1,3 USD za euro, ale do konca roku 2023 sa vrátil späť do predchádzajúceho pásma, blízko úrovne 1,5 kanadského dolára za euro. Oslabenie dolára sa dá čiastočne vysvetliť rastom úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky, čo zmenšilo rozdiel v úrokových sadzbách medzi eurozónou a Kanadou.

Aktuálne sa zdá, že kanadský dolár zostáva voči euru na stabilnej úrovni. To je viac ako dobrá správa pre zahraničných investorov, keďže pri investovaní do dolárových aktív môžu očakávať nižšie kurzové riziko ako pred rokom alebo dvoma. Napriek tomu je dôležité aj naďalej sledovať vývoj úrokovej politiky Európskej centrálnej banky a Bank of Canada.

Kanadský hlavný index sa za 5 rokov posilnil o 32 %

Ak uvažujete o investovaní do kanadských akcií, najjednoduchšou a najmenej náročnou voľbou je investovať do akciového indexu prostredníctvom ETF fondu. V Kanade je hlavným akciovým indexom index TSX alebo TSX60 z torontskej burzy cenných papierov, pričom TSX60 zahŕňa tzv. blue chip akcie.

Index TSX60 tvoria akcie z finančného sektora v hodnote 34,6 %, energetické tituly tvoria 18 %, priemyselné spoločnosti tvoria 13,5 % a menej ako desať percent zastupujú akcie v oblasti informačných technológií. Za posledných päť rokov sa index TSX60 zvýšil o približne 32 percent.

InvestingFox-Matulay-Kandsky index TSX60 sa zhodnotil o 32% za poslednych 5 rokov

Vývoj kanadského indexu TSX 60 za posledných 5 rokov; Zdroj:Google

Aj v Kanade najsilnejšie rastú technologické firmy

Každý má však možnosť vyberať portfólio aj podľa odvetvia. Za posledných päť rokov sa najvýraznejšie zhnotili technologické spoločnosti, pričom celý tento sektor na torontskej burze vzrástol o takmer 98 %. Nasledovali priemyselné spoločnosti (76,26 %), výrobcovia spotrebného tovaru (56,85 %) a výrobcovia surovín a materiálov (49,7 %). Naopak, najslabšie výsledky zaznamenali farmaceutické spoločnosti a firmy v sektore zdravotníctva všeobecne, ktoré zaznamenali súhrnný pokles o 56,52 percenta. Telekomunikačné firmy zaznamenali pokles o 21,33 % a realitné spoločnosti o 8,05 %, zatiaľ čo najmenší nárast zaznamenali spoločnosti z oblasti verejných služieb, a to o 8,56 %.

InvestingFox-Matulay-10 najvacsich firiem burzy TSX60 v Toronte v Kanade
Zdroj: TSX.com

Ak plánujete priamu investíciu do jednotlivých akcií na torontskej burze, odporúčam sa zamerať na 10 najväčších spoločností v indexe TSX60. Tieto spoločnosti sú považované za krém krému medzi akciami obchodovanými v Toronte. Najvýkonnejšou akciou zo Top 10 spoločností v indexe TSX60 za posledných päť rokov je informačno-technologická firma Shopify Inc. Investícia do jej akcií sa zhodnotila o 217,36 % (k 24.4.2024).

InvestingFox-Matulay-Technologicka firma Shopify zarobila 217% za poslednych 5 rokov

Vývoj ceny akcií spoločnosti Shopify za posledných 5 rokov; Zdroj: Google.com 

Nasleduje energetická firma Canadian Natural Resources, ktoráej akcie narástli o 160,87 percenta. Na tretej pozícii v rebríčku výkonnosti sa nachádza priemyselná spoločnosť Canadian Pacific Kansas City, ktorej hodnota akcií za posledných päť rokov vzrástla o 87,43 percenta.

Najhodnotnejšia spoločnosť v Európe: Úspech Novo Nordisk poháňa veľký dopyt po liekoch na chudnutie. Tie môžu byť čoskoro nedostatkové

02.07.2024

Popredná farmaceutická firma Novo Nordisk, známa predovšetkým svojimi liekmi Wegovy a Ozempic pomáhajúcimi s obezitou a cukrovkou, je momentálne najhodnotnejšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou v Európe. Nedávno oznámila vybudovanie nového výrobného zariadenia v USA, zatiaľ čo jej liek na chudnutie bol schválený už aj v Číne, čo vyústilo [...]

Dá sa zarobiť na tom, ak investujem do akcií sponzorov olympijských hier?

17.06.2024

Olympijské hry sú v každom prípade nielen športovým, ale aj ekonomickým megapodujatím. Dá sa predpokladať, že majú pozitívny vplyv na ochotu spotrebiteľov viac utrácať, čo môže viesť k tomu, že investori budú ochotnejšie alokovať svoje finančné zdroje do akcií spoločností ovplyvnených dobrou náladou spotrebiteľov alebo spoločností, ktoré patria medzi hlavných [...]

Investovanie v Nórsku nie je bežné, príležitostí je však dosť

12.04.2024

Nórsko je prosperujúca a pokročilá krajina, ktorá pritahuje nielen milovníkov arktickej divočiny a rybárov. Stáva sa aj atraktívnym miestom pre čoraz širšiu škálu investorov. Hoci makroekonomické ukazovatele môžu naznačovať, že investície v Nórsku sú primárne zamerané na ťažobný sektor, skutočnosť je iná. V krajine je možné investovať do rôznych odvetví, a to [...]

APTOPIX Trump Classified Documents

Trumpovi právnici požiadali súd o pozastavenie konania v kauze tajných dokumentov

06.07.2024 08:32

Trump je obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu.

pellegrini fico volebna noc

Spojí sa krajná pravica? Smer Patriotov vylúčil, Pellegriniho lobing môže zabrať. Fica bude zaujímať blokujúca menšina

06.07.2024 07:00

Hnutie Republika zatiaľ pred novou frakciou uprednostňuje vlastenecké subjekty a pomôcť by mohol aj ohrozenej ID, do ktorej chcela patriť aj SNS Andreja Danka. Patrioti a ID sa však zrejme spoja.

centrum, Banská Štiavnica, autá

Uzavrú centrum Banskej Štiavnice a urobia z neho pešiu zónu? Primátorka to nevylučuje

06.07.2024 07:00

Hluk šíriaci sa z áut, motoriek či autobusov, ktoré sa „rútia“ priamo stredom historického mesta, je podľa mnohých „nervy drásajúci“. Sú presvedčení, že malebné centrum by malo slúžiť ako pešia zóna.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Summit NATO postaví "most" k členstvu Ukrajiny. Londýn s Kyjevom chcú uzavrieť dohodu na 100 rokov

06.07.2024 06:30, aktualizované: 10:15

Summit NATO vo Washingtone má podporiť Ukrajinu vojensky, politicky aj finančne, bez stanovenia termínu vstupu do aliancie.

matulaydavid

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 3938x
Priemerná čítanosť článkov: 788x

Autor blogu

Kategórie