Založ si blog

Juhoafrická republika (skratka. JAR) ako krajina si v posledných rokoch výrazne zhoršila povesť. Napriek tomu je pre investorov zaujímavá.

Podobne ako iné mimoeurópske ekonomiky, aj JAR ponúka množstvo zaujímavých investičných príležitostí. Pozreli sme sa na ne s kolegami z InvestingFox.

Ekonomika veľmi dobre rastie

Juhoafrická republika zažila okolo roku 2000 slušný ekonomický rast, po ktorom nasledovala stagnácia a následný pokles. V súčasnosti sa úroveň hospodárstva krajiny, meraná hrubým domácim produktom (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily, nachádza na 115. mieste na svete s hodnotou pod 16 000 dolárov. Napriek týmto číslam patrí JAR medzi najrozvinutejšie krajiny v Afrike. Avšak krajina čelí značnej nezamestnanosti, ktorá sa blíži k 28 %, a inflácii, ktorá dosahuje takmer 5 %, hoci v posledných rokoch klesá. Predpokladá sa, že hospodársky rast Juhoafrickej republiky dosiahne tento rok 1,6 % a v roku 2025 by mohol narásť na 2,6 %. Tieto hodnoty sú porovnateľné s Českou republikou. Treba však dodať, že investovanie v JAR je spojené s relatívne vysokými rizikami, najmä kvôli politickej nestabilite v krajine.

Toto sú dve možnosti pre investovanie v Južnej Afrike: priamo na akciovom trhu alebo cez ETF fondy

Juhoafrický rand (ZAR) je národná mena Juhoafrickej republiky. Počas posledných piatich rokov sa jeho výmenný kurz voči americkému doláru väčšinou pohyboval v intervale 14 až 18 randov za dolár. Najsilnejšiu hodnotu rand dosiahol na začiatku mája 2021, keď sa jeden americký dolár dal získať za 13,35 randu. Od tej doby však rand výrazne oslabil a aktuálne sa obchoduje na úrovni 17,75 randu za dolár, čo predstavuje znehodnotenie približne o 33 %. Napriek tomu bola juhoafrická mena voči americkému doláru za posledný rok a pol v podstate stabilná.

Matulay-InvestingFox-Rand voči doláru výraznejšie oslabil
Vývoj výmenného kurzu rand – dolár za posledných 5 rokov; Zdroj: Investing.com

Index narástol o vyše 50 percent za 5 rokov

Hlavný burzový trh v Južnej Afrike je burza cenných papierov v Johannesburgu, kde je dominantným indexom SA40. Ako naznačuje jeho názov, tento index sa skladá z akcií 40 najhodnotnejších firiem obchodovaných na burze. Celkovo sa na burze v Johannesburgu obchoduje s 274 spoločnosťami.

Pre investorov, ktorí sa nechcú zaoberať podrobnou analýzou jednotlivých akcií, ale napriek tomu majú záujem o juhoafrické tituly, môže byť zaujímavou voľbou investovanie do ETF, ktoré sleduje hlavný index SA40. Jeho výkonnosť za posledných päť rokov sa pohybovala okolo 51 %, avšak v uplynulom roku dosiahla len približne deväť percent. Práve preto sa investícia javí pre bežného investora ako dobrá príležitosť.

Matulay-InvestingFox-Africky index SAX40 v pluse 51% za poslednych 5 rokov
Vývoj indexu SA40 Johannesburské burzy v posledných 5 rokoch; Zdroj: Trading Economics

Toto je päť najvýkonnejších akcií

Čo sa týka konkrétnych akcií, MR Price Group Ltd sa v uplynulom roku stala najúspešnejšou firmou na burze v Johannesburgu, pričom jej akcie zaznamenali nárast o viac než 80 % za posledných 12 mesiacov. Táto maloobchodná spoločnosť získala silnú podporu v investičných odporúčaniach odborníkov, ktorí dôrazne navrhujú nákup jej akcií.

Matulay-InvestingFox-MR Price Group narastla na burze najviac
Vývoj akcií firmy MR Price Group za posledných 5 rokov; Zdroj: Investing.com

Na ďalších štyroch pozíciách nasledujú akcie spoločností Capitec Bank Holdings Ltd (zhodnotenie 77,08 % za rok), Anglogold Ashanti Plc (52,21 %), Multichoice Group, Ltd (43,44 %) a Nepi Rockcastle, n.v. (41,7 %).

Matulay-InvestingFox--Toto je 5 top akcií v Juhoafrickej republike
Top 5 najvýkonnejších akcií na Johannesburskej burze (zmena v % za posledných 12 mesiacov); Zdroj: TradingView.com

Päťročné hodnotenie sa však značne líši a z predchádzajúcej pätice spoločností sa v súčasnej prvej päťke nachádza iba Capitec Bank Holdings, Ltd., ktorého akcie vzrástli o takmer 147 % v tomto časovom rámci. Na čele päťročného rebríčka sa umiestnila ťažobná spoločnosť Gold Fields, Ltd. s výkonnosťou presahujúcou 243 %. Nasledujú ju Shoprite Holdings, Ltd. (147 %), už spomenutá Capitec Bank Holdings, Investec, Plc. (126,93 %) a Investec, Ltd. (123,12 %).

Matulay-InvestingFox--Toto je 5 top akcií v Juhoafrickej republike za poslednych 5 rokov

Top 5 najvýkonnejších akcií na Johannesburskej burze (zmena v % za posledných 5 rokov); Zdroj: TradingView.com

Nerastné suroviny udávajú tón

Južná Afrika zohráva dôležitú úlohu ako vývozca komodít, pričom zlato je najvýznamnejšou exportnou komoditou, nasledované platinou, uhlíkovými briketami a diamantmi. Z investičného pohľadu sa oplatí sledovať výkonnosť akcií firiem, ktoré sa zaoberajú ťažbou týchto komodít. V hlavnom indexe burzy v Johannesburgu sú zahrnuté akcie viacerých ťažobných spoločností, medzi ktorými sú Anglogold Ashanti, Plc, Anglo American, Plc, Impala Platinum Holdings, Ltd, Gold Fields, Ltd, BHP Group, Ltd, Northam Platinum Holdings, Ltd, Sibanye Stillwater, Ltd a Anglo American Platinum, Ltd. Aktuálne sa najlepšie darí spoločnosti Anglogold, ktorej akcie vzrástli o viac ako 52 % za posledný rok.

Matulay-InvestingFox-AngloGold

Vývoj akcií firmy AngloGold za posledných 5 rokov; Zdroj: Investing.com

Na záver je treba povedať, že aj keď Južná Afrika funguje ako demokratická krajina, jej ekonomický rast už dlhodobo narušuje politická nestabilita. Z tohto dôvodu niektorí odborníci naznačujú, že akcie v Južnej Afrike sú v porovnaní s inými porovnateľne rozvinutými národmi podhodnotené. Aj keď to môže predstavovať reálnu situáciu, je potrebné mať na pamäti aj politické riziko, ktoré v JAR skutočne existuje.

Najnovšie finančné prognózy Micronu naznačujú enormný rast dopytu po výpočtovej pamäti

04.10.2024

Micron Technologies, u bežných spotrebiteľov známy najmä ako výrobca počítačových pamätí RAM, nedávno zverejnil svoje hospodárske výsledky. Tie naznačujú nielen zotavenie trhu z predchádzajúcej krízy, ale spoločnosť odprezentovala aj nové finančné usmernenia do účtovného roka 2025, ktoré počítajú z obrovským nárastom dopytu po pamäťových [...]

Investovanie v Japonsku prináša zaujímavé príležitosti

06.09.2024

Japonské spoločnosti boli dlho považované za relatívne spoľahlivé tituly pre zhodnocovanie úspor drobných investorov. K tradičným stáliciam japonského akciového trhu, ako sú Toyota, Mitsubishi a Sony, sa však čoraz častejšie pridávajú nováčikovia, ktorých by sme nemali prehliadať. Japonská ekonomika síce nezažíva dobré časy, ale japonské akcie sú podľa analýzy [...]

Najhodnotnejšia spoločnosť v Európe: Úspech Novo Nordisk poháňa veľký dopyt po liekoch na chudnutie. Tie môžu byť čoskoro nedostatkové

02.07.2024

Popredná farmaceutická firma Novo Nordisk, známa predovšetkým svojimi liekmi Wegovy a Ozempic pomáhajúcimi s obezitou a cukrovkou, je momentálne najhodnotnejšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou v Európe. Nedávno oznámila vybudovanie nového výrobného zariadenia v USA, zatiaľ čo jej liek na chudnutie bol schválený už aj v Číne, čo vyústilo [...]

Král na ťahu, Braňo Král

V politike: Prezident Pellegrini exkluzívne na ta3. O konsolidácii budú diskutovať Kamenický a Viskupič

05.10.2024 09:00

Relácia V politike bude v nedeľu s prezidentom Pellegrinim v prvej časti, v druhej s ministrom financií Kamenickým a poslancom Viskupičom.

Trump, Harrisová

Politológ: Trumpovi by naozaj prešlo, keby niekoho zastrelil na Piatej avenue

05.10.2024 08:00

Prezidentské voľby sa v USA konajú už 5. novembra. Mesiac pred nimi väčšina výskumov ukazuje, že Kamala Harrisová je populárnejšia ako Donald Trump.

Rusko, vojna na Ukrajine, bombardovanie, hasiči

ONLINE: Rusi sa blížia k Pokrovsku, zničili už väčšinu infraštruktúry mesta

05.10.2024 07:30

Ruskí vojaci sa priblížili k mestu Pokrovsk, kde prebiehajú najprudšie boje v poslednom období. Sú od neho vzdialení len niekoľko km.

Boris Kollár

Boris Kollár chystá návrat do veľkej politiky

05.10.2024 07:05

Hnutie Sme rodina po prehratých parlamentných voľbách potrebovalo čas na konsolidáciu, povedal Boris Kollár.

matulaydavid

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 5918x
Priemerná čítanosť článkov: 740x

Autor blogu

Kategórie