Založ si blog

Najnovšie finančné prognózy Micronu naznačujú enormný rast dopytu po výpočtovej pamäti

Micron Technologies, u bežných spotrebiteľov známy najmä ako výrobca počítačových pamätí RAM, nedávno zverejnil svoje hospodárske výsledky. Tie naznačujú nielen zotavenie trhu z predchádzajúcej krízy, ale spoločnosť odprezentovala aj nové finančné usmernenia do účtovného roka 2025, ktoré počítajú z obrovským nárastom dopytu po pamäťových kapacitách potrebných na chod umelej inteligencie (AI). Po nie celkom úspešnom účtovnom roku 2023 sa tak zdá, že sa Micron opäť postavil na nohy. S kolegami-analytikmi InvestingFox sme sa pozreli na investičný potenciál tejto firmy.

Prvý kvartál účtovného roka 2024 (3-mesačné obdobie končiace 30.11.2023), ktorý Micron ukončil v strate 1,23 miliardy USD bol ešte ozvenou predchádzajúcich mesiacov. Svetová ekonomika sa blížila k recesii a inflácia bola na najvyšších úrovniach za celé desaťročia. To znamenalo väčšiu opatrnosť spotrebiteľov pri nadmerných výdavkoch a v konečnom dôsledku pokles predaja spotrebnej elektroniky, ktorá vo veľkom využíva pamäťové čipy. Výrazný rast tržieb a zisku spoločnosti Micron Technologies v tomto roku naznačuje, že sa z náročného obdobia zotavila a je pripravená využiť globálny dopyt nie len po spotrebnej elektronike, ale najmä po dátových centrách pre umelú inteligenciu a výpočtovej technike cloudových služieb.

Pozitívny obrat vo finančných výsledkoch

Tržby Micronu za posledný kvartál roku 2024 (3-mesačné obdobie končiace 29.8.2024) dosiahli 7,75 miliardy USD, s medziročným nárastom o 93 %. Čistý zisk sa vyšplhal na sumu 887 miliónov USD, čo je pre firmu značný úspech v porovnaní s minuloročnou stratou 1,43 miliardy USD. Micron týmto zároveň uzavrel aj účtovný rok 2024 (12-mesačné obdobie končiace 29.8.2024), v ktorom zaznamenal celkové tržby vo výške 25,11 miliardy USD, s nárastom o 61 % oproti roku 2023, kedy dosiahol 15,54 miliardy USD. Čistý zisk za rok 2024 predstavoval 778 miliónov USD, s 0,70 USD ziskom na akciu, čím sa dostal z minuloročnej straty 5,83 miliardy USD.* Tento nárast príjmov spoločnosť pripisuje najmä rekordným výnosom z dátových centier, predaja SSD diskov a NAND pamätí, podporených rastúcim dopytom po AI serveroch využívajúcich tieto technológie. Zároveň to potvrdzuje, že firma sa úspešne vysporiadala s nadbytočnými zásobami a zlepšila svoju prevádzkovú efektívnosť.

Dopyt po AI ako hlavný pohon rastu

Práve dátové centrá sú pre Micron kľúčovým segmentom, kde hrá umelá inteligencia stále väčšiu rolu, pretože si vyžaduje obrovské množstvo výpočtovej a pamäťovej kapacity. Spoločnosť je preto s ohľadom na svoje príjmy v účtovnom roku 2025 optimistická. V prvom kvartáli očakáva tržby vo výške 8,7 miliardy USD s možnou odchýlkou 200 miliónov USD a ziskom na akciu v hodnote približne 1,54 USD. Zároveň predpokladá rekordný nárast tržieb za celý účtovný rok 2025 podporený práve vysokým dopytom po dátových centrách. Sú tu ale aj budúce výzvy v podobe geopolitického napätia a obchodnej vojny medzi USA a Čínou, čo predstavuje ohrozenie exportu na tento dôležitý ázijský trh, a to aj napriek posilnenej pozícii firmy v iných svetových regiónoch.Cena akcií Micron na burze Nasdaq vyskočila dňa 26.9.2024 o 18 %, bezprostredne po vyhlásení týchto usmernení a deň napokon ukončila v takmer 15 %-nom zisku. Za celý týždeň si pripísala viac ako 18 %. Napriek tomuto posilneniu je hodnota akcii v porovnaní s historickým maximom z júna tohto roka, ešte na relatívne nízkej úrovni.

InvestingFox-Matulay-Firma Micron pred rokom pisala straty-dnes je vo vysokom zisku
Vývoj ceny akcií firmy Micron; Zdroj: Investing.com

Trh s počítačovou pamäťou zažíva prudký rast

Podľa portálu TrendForce.com, si v druhom kvartáli 2024 Micron držal približne 20 %-ný podiel na trhu s pamäťami DRAM, hneď za spoločnosťami Samsung a SK Hynix. V oblasti NAND pamätí mal štvrtú priečku s 12 %. Celková odhadovaná hodnota trhu s počítačovými pamäťami bola podľa Mordor Intelligence v tomto roku na úrovni 148,95 miliárd USD. Spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom trhu odhaduje, že do roku 2029 dosiahne viac ako 215 miliárd USD, pričom zložená ročná miera rastu by sa mala pohybovať na úrovni 7,63 %. Celkovo sa tento priemysel zotavuje z krízy rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Údaje analytickej spoločnosti Yole Group hovoria, že v roku 2024 rástli celkové príjmy trhu v oblasti DRAM pamätí medziročne o 88 % na 98 miliárd USD, zatiaľ čo NAND pamäte sa v príjmoch dostali na úroveň 68 miliárd USD s rastom o 74 %. V roku 2025 sa navyše očakáva akcelerácia rastu tržieb v týchto segmentoch na 137 miliárd USD a 83 miliárd USD.

Spotrebná elektronika je slabá, ale trh umelej inteligencie perspektívny

Na základe silných výsledkov spoločnosti Micron a vyhliadok dopytu po tomto type technológii možno povedať, že má pod sebou pevný základ a predpoklad silného rastu. Keďže akcie sú ešte na relatívne nízkej úrovni, pre investorov môžu predstavovať atraktívnu príležitosť budúcich výnosov. Dôležitou súčasťou príjmov Micronu sú však aj predaje spotrebnej elektroniky s jeho pamäťovými čipmi a tento dopyt je úzko spätý s ekonomickým vývojom, ktorý vplýva na spotrebiteľské správanie. Je preto dôležité sledovať aj makroekonomické ukazovatele ako je inflácia, hospodársky rast a s nimi spojené nastavenie výšky úrokových sadzieb. Odchýlka z aktuálnych ekonomických trendov môže mnohokrát prekvapiť.

23.09.2024

Juhoafrická republika (skratka. JAR) ako krajina si v posledných rokoch výrazne zhoršila povesť. Napriek tomu je pre investorov zaujímavá. Podobne ako iné mimoeurópske ekonomiky, aj JAR ponúka množstvo zaujímavých investičných príležitostí. Pozreli sme sa na ne s kolegami z InvestingFox. Ekonomika veľmi dobre rastie Juhoafrická republika zažila okolo roku 2000 slušný [...]

Investovanie v Japonsku prináša zaujímavé príležitosti

06.09.2024

Japonské spoločnosti boli dlho považované za relatívne spoľahlivé tituly pre zhodnocovanie úspor drobných investorov. K tradičným stáliciam japonského akciového trhu, ako sú Toyota, Mitsubishi a Sony, sa však čoraz častejšie pridávajú nováčikovia, ktorých by sme nemali prehliadať. Japonská ekonomika síce nezažíva dobré časy, ale japonské akcie sú podľa analýzy [...]

Najhodnotnejšia spoločnosť v Európe: Úspech Novo Nordisk poháňa veľký dopyt po liekoch na chudnutie. Tie môžu byť čoskoro nedostatkové

02.07.2024

Popredná farmaceutická firma Novo Nordisk, známa predovšetkým svojimi liekmi Wegovy a Ozempic pomáhajúcimi s obezitou a cukrovkou, je momentálne najhodnotnejšou verejne obchodovateľnou spoločnosťou v Európe. Nedávno oznámila vybudovanie nového výrobného zariadenia v USA, zatiaľ čo jej liek na chudnutie bol schválený už aj v Číne, čo vyústilo [...]

Boris Kollár

Boris Kollár chystá návrat do veľkej politiky

05.10.2024 07:05

Hnutie Sme rodina po prehratých parlamentných voľbách potrebovalo čas na konsolidáciu, povedal Boris Kollár.

Náboženstvo / Kresťanstvo / Cirkev / Kríž / Modlitba / Viera /

Varšavský arcibiskup vyzval na povinnú výuku náboženstva, aby mladí lepšie porozumeli svetu

05.10.2024 07:00

Varšavský arcibiskup kardinál Kazimierz Nycz vyzval na to, aby sa teraz nepovinná výučba náboženstva stala povinnou pre všetkých žiakov.

New York, One World Observatory, One World Trade Centre, WTC, vyhliadková plošina, Manhattan, Ground Zero

USA neobnovia právny štatút pre státisíce migrantov

05.10.2024 06:48

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena neobnoví program dočasného humanitárneho vstupu pre státisíce migrantov.

Trump

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

05.10.2024 06:09

Donald Trump vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

matulaydavid

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 5899x
Priemerná čítanosť článkov: 737x

Autor blogu

Kategórie